HIKMAH

>kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adap dan ketinggian ilmu seseorang bukan terletak pada wajah dan pakaiannya (HAMKA)

Saturday, May 14, 2011

TAHUKAH ANDA

  • apabila seseorang bercakap,secara purata 300 titisan air liur akan keluar dalam tempoh seminit iaitu kira-kirA 2.5 titisan bagi satu perkataan
  • dalam secawan kopi terdapat lebih daripada 1000 jenis bahan kimia
  • orang yg menggunakan tangan kanan hidup 9 tahun lebih lama daripada mereka yg menggunakan tangan kiri
  • secara purata orang menghabiskan masa selama 2 tahun bergayut di telifon sepanjang hayat
  • secara purata orang minum 8000 galen air sepanjang hidup
  • nama semua benua bermula dan berakhir dengan abjad yg sama iaitu A
  • manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya utk berfikir,selebihnya utk aktiviti lain atau mencetuskan pergerakkan luar kawalan
  • ketika bersin,,semua organ dalam badan tak berfungsi,,termasuk jantung
  • kerosakkan otak akan berlaku jika suhu badan melebihi 41 darjah celcius
  • badak air mampu berlari lebih pantas dari manusia
  • jika usus kicil seseorang manusia dileraikan,panjang nya mungkin libih 4 atau 5 kali ganda orang itu
  • Ada 3 jenis manusia yg hidup dalam bumi ini,Pertama-belajar daripada pengalaman sendiri : mereka ini dikatakan bijak dan berpengalaman.  Kedua-mereka yg berlajar daripada pengalaman orang lain : mereka dikatakan cerdik dan dapat menikmati kegembiraan dalam hidup. Ketiga- mereka yg tidak berlajar daripada pengalaman sendiri dan orang lain : mereka inilah yang hanyut dengan kebodohan sendiri

Friday, May 13, 2011

SURAT DARI IBLIS......

Hai manusia yang disayangngi,,

Malam tadi,,waktu tido,aku melihat engkau tidak memuji Allah,tidak berselawat,
tidak membaca ayat kursi dan kulhu.Ini bagus sekali kerana waktu malam adalah waktu tidur.
Bukan untuk membaca Al-Quran.

Pagi tadi,aku lihat engkau tidak bangun untuk solat subuh,bagus sangat engkau ni,,kerana talah membuktikan engkau adalah sahabat baik ku.Jangan kau susah-susah bangun dan pendek kan masa tidur kau.Tidur la senyenyaknya.Jangan di hiraukan ayam berkok.bila subuh menjelang udara pon masih segar,,tariklah selimut kau dan tidur lah sayang kuseparti petera kayangngan.

Aku lihat kau jarang-jarang ambil wuduk,yang i memang bagus,,,takdela melambung bil air rumah ko.Aku juga melihat kua tidak membaca basmalah ketika hendak makan...bagus takde la penat mulut ko nanti,,,jimat tenaga utk mengunyah..dan bila kau kenyang kau tak ucapkan alahamdullilah...tkape...ko sendawe jaer kuat-kuat macam lembu tu...

Semalam ade orang mintak sedekah datang ke rumah kau,kau halai dia tanpa beri sedikit duit mahu pun seteguk air pon...bagus semakin bagus kau ni,sebab kau tk membazirkan rezeki tuhan yang kau telah dapat.
baik kau guna duit tu untk kau sorang jer..bebaloi sikit.pergi bercuti ker...tingok wayang ker..lagi bagoss.

Aku lihat kau bila jumpa sahabat kau tidak mengucap salam...tetapi kau kata "hai"ni pon bagus sebab kau tahu ada resam budaya lain..kau tak perlu balajar bahasa arab sebab bukan bahasa antarabangsa pon..Engkau talah mambuktikan yang engkau dan aku adlah sahabat ynag budiman kepada kaum ku.
Di akhirat nanti,engkau dan aku dapat berjalan bersama-sama,kita akan berpegang tangan menuju ke
NERAKA JAHANAM!!!!!!!!!!!!!

KEINDAHAN AL-QURAN

                                                               
                                                         
Pesona dan keindahan al-Quran,
            Adalah Nur dan kehidupan setiap Muslim           
Rembulan mungkin kecintaan lainnya
bagi kami yang terkasih al-Quran semata

Telah kucari di setiap penjuru
Tak bersua sam sekali tandingannya..
bagaimana tidak ada padannya
Ia adalah Kalam Suci Tuhan yang Maha Kaya   

Setiap kata di dalamnya berisi kehidupan
Dan sumbermata air tak kesudahan
Tidak ada kebun yang demikian indah
tidak jugak taman serupanya 

Kalam Allah yang Maha Pengasih
tidak ada bandinganya
Meski mutiara dari Oman
Atau pon mirah dari Badakshan

Bagai man mungkin kata manusia
Bisa mengimbangi Klam Illahi?
Di sini kekuatan samawi
Di sana tanpa daya
Bezanya demikian nyata

Dalam pengatahuan dan kefasihan
Bagaimana mugkin manusia
mengimbangi-Nya?
Padahal para malaikat pun
Tidak berdaya di hadirat-Nya

Bahkan kaki serangga kecil pun
tak mampu manusia cipta
bagaiman mungkin baginya
Mencipta Nur sang Maha Pencipta.

Wahai manusia,perhatikanlah
Keagungan tuhan yang Maha Akhbar
Kendalikan lidah kalian
Jika ada hanya sedikit keimanan
Menganggap ada yang sama dengan
tuhan
Adalah kekufuran pada puncaknya
TAkutlah pada tuhan wahai sahabat
Betapa dusta dan fitnah hal ini

SIAPA KEKASIHMU DAN SIAPA KEKASIHKU

Jika kau berkata,kekasihmu handsome,
Tampan,baik hati,atau
segala macam pujian.
Tapi aku akan berkata,Kekasihku itu
Yang Satu meliputi 
segala-galanya memiliki
Apa tidak kan tidak kita miliki

Jika kau berkata,kau berjumpa kekasihmu
Dua tiga kali seminggu
Tapi aku kan kata,aku jumpa dengan-Nya
lima enam kali dalam sehari


Jika kau berkata,berkali-kali
kau bersengketa dengannya
dan hati merasa benci
Tapi aku akan kata...tidak!
Aku akan tidak sesekali
Mensia-siakan-Nya
Dan hati sentiasa tenang
Tatkala bersama-Nya

Jika kau berkata,kau meminta
pertolongan darinya
Dan dia pergi dari sisi mu
membuat kau tekapai-kapai seorang diri
Tapi aku akan kata...
JIka kau meminta sesuatu dari-Nya
Akan kekasihku berikan dengan
dengan memberi petunjuk kebenaran
dan...
Sentiasa bersamaku melindungi diri ini

Jika kau berkata,kekasihku seorang insan
tapi aku akan kata,Kekasihku adalah
ALLAH YANG SATU
yang telah mencipta alam semesta

pesananku wahai rakan...
cintailah Yang Maha Mencintai...


MALAM MINGGU DI ASRAMA

salam..kpd semua pembace...
hati aku ni dah ketar giler nk kongsi satu citer ngan korang...

 Bende ni jadi mase aku balik...dari tingok latihan..lakonan sempena hari guru skolah aku.
 bile aku dah sampai je dlm dorm,,,subjek aku mestilah nk tido...yela..dah pukol 12 mlm mase tu...
 tengah2 nk lelap kan mate ni,,tetibe jer dorm aku jadi rioh,,,aku pon tk jadi la nk tido...
 ni mesti malam ni ade funcion....ape lagi bantai budak from 4  la,,,,aku ni jenis suke meningok jer..
tapi agak2 budak tu...dah nyawe ikan...aku try2 gak la tolong...tolong kasi suasana tenang jela.. 

 MAse bende tu nk mula...aku tingok member aku sorang ni...open dulu poin..dengan budak from sorang ni,, 
 tapi dia ade member from 5 gak ..kire backup la...ckp punye ckp...member aku sorang ni open la budk from4 ni,,,kasi satu tang muka dia...pahtu yg backup dia terus la..bantai balik member aku tu...
 bile backup dia masuk campor jer...satu dorm BERAMAI la bubuh dia...sampai kepala dia kene jack..

 Budk form4 tu ape lagi cabot la....member aku try kejar gak..tapi tk dapat...

aku pon ingat nk sambong la balik tido..
tetibe jer....warden asrama,,laki sorang,,pompuan 2 ke 3 orng gak la...
kecoh2...cari 2 org budk laki....from5...ngan pompuan from5 gak..ilang takde dlm bilik...
ini dah makin panas ni....aku tingok kat balkoni borm aku...ade budak tengah kejar something..
lepas tu bising...TANGKAP BASAH,,,TANGKAP BASAH,,...samapi member aku yg tengah tido ni aku kejut....
 
"bangun $%#^%$ ade budak kene ckup seh,,,,tangkap basah,,," dia pon dengan mate blur,,,bangun la...
yg pompuan tu kene cekup dlm surau....yg laki dekat bengkel KFL...
aku dapat cerita...dorang ni dah jumpe,,lepas isyak lagi...ade projek la tuu...
sebenarnye,,,budak yg tolg nk cari tu...niat bende lain....tapi jadi bende lain...bile warden masuk campor....
lepas kene tangkap tu...ape lagi soal jawb la...depan tangge asrama,,,,budak2 from5 semua keluar nk dengar...siap menyarap atas lantai lagi...


lepas kes tu selesai...sambg blik kes tadi...budak from4 yg kene debik tu...dia dah panggil...budak dia..
konon nk datang gak mlm ni....kami pon tunggu la sampai pukol3 am...
tugu punye tunggu...aku pon tido la...sebab sok ade sukan neka utk asrama.....
bile esok tu....sukan punye sukan,,,drom aku menang...no berapa senyap2 sudah...
lepas tu,,,utk acara penutup...ade persandingan,,,pasal budak yg kene cekup mlm tadi la,,,,

kadang tu sian pulak aku tingok...sepatutnya cikgu jangan la sampai malu kan dorang cam tu sekali...
siap ade silat,,,tepung tawar,,,ade pengapit lagi....budak2 lain pon nyanyi la...lagi lagu jangan berpacaran dengn selamat pengatin baru...hai semoga bende i jadi kan pengajaran utk aku..dengan orang yg melihat kejadian ini,,,,

Friday, April 22, 2011

MSSP

ASSALAMUALAIKUM......!!!!!
HUUUUUIIII..dah lame aku tk update blog aku ni...bukak2 je dah bersawang blog aku ni..
HA,,,nampak kan gambar kat atas tu....haaaaa ni nak citer ni...
yang tu team mssd temerloh...kami ade game dekat telok sentang...pelawanan softball mssp...
kami dah stay kat sane seminggu,,buat latihan pusat sekali...

kami gerak hari ahad...game start hari khamis..kirenya 4 hari la kami buat latihan.....
bukan main letih lagi...pagi turun...petang pun turun...berjemur tengah panas...
tapi kami tetap buat gak latihan ni,,,yela.. nk menangkan..team kami ade bawak 3 team..
bawh 12 tahun satu,,bawh 18 thn 2 team..laki and pompuan.....

skang tiba..hari2 yg kami tunggu...first game kami bertemu  daerah rompin...um kami ingat boleh makan,,sekali diaorang pakai picher dari team MALAYSIA..walaupon dia bukan picher utama...tapi bola dia boleh tahan..bedesup!! siot...lapas tu kami bertemu dengan team pelapis pahang...name pon pelapis pahang,,,kami tk tahu la kenape kami langsung tk boleh nk hied bola dorang..same macam ngan rompin..
game yg terakhir kami..kami jumpa kuala lipis...ha team ni kami dah biase lawan...tapi kami tk tahu rezeki mungkin tk menyebelahi kami...tewas lagi

tahon ni kami tak dapat nk sumbang ape2 yg tu untuk team laki..team pompuan dapat no 3..
ok la kan..ade gak yg bawak maddel team temerloh...kami memang teras bile tewas dengan kuala lipis..kami yakin kami boleh makan dorang..um tahla,,,nasib baik team pompuan tebus balik...


malam sebelum kami balik...kami dapat baju *MSSD TEMERLOH* baju ni memang kami tugu2..
yela yg wakil daerah jer dapat ok...
kami sebenarnya...kesian kan couch kami terutama untk team laki..kami rase dah kecewakan dorang..kami dah nampak tanda2 awal kekalahan kami....mula2 picher kami tarik diri...lepas tu ayah picher utama kami pass awey...kami terpaksa import orang luar....
tapi kami tetap main jugak...
tahan dah kate...temerloh tahon ni takde rezeki....
um k r...nk caw...dah bosan r nk story...as-salam

Friday, April 1, 2011

BUDAK BARU,,,

aden dah dapat lagi sorang anak buah..
baby laki lagi tau,,,
MUHAMMAD RAYYAN HAZIEQ..
sekarang tigo2 anak buah den belah omak den..semuo laki..

memang comel la...kan,,name pon baby,,
tapi aden tk dapat nk masukkan pic dio la,,,
takpo  nanti kalu ade ade mase aden tory masuk kan...

lagi pon saje nk update blog ni,,
sebb tu nk citer pasal ank buah aden ni,,,
ok la,,dah abis aden nk cito...
takad ni jo la...